Jdi na obsah Jdi na menu

ZPRÁVY DĚTEM

vzkaz pro učení v úterý 28. dubna

Ahoj kamarádi,

moc mě mrzí, že právě dnes, když vám chci vysvětlit nové učení, nemůžu natočit video. Zkusím vám tady ale napsat to, co bych vám říkala a přečtou vám to rodiče. 

 

V češtině máme velké množství slov. Byla by jich opravdu veliká hromada, kdyby se dala všechna na jedno místo. Představte si takovou velikou kupu hraček... kdybyste v ní chtěli něco najít, dalo by to spoustu práce, hračky by se míchaly a nebylo by to vůbec praktické. A se slovy je to podobné. Už víte, že musíme používat různá pravidla, abychom psali slova správně. Těch pravidel je docela hodně, postupně se je všechna naučíte, a platí vždy jen pro některá slova. To, že si umíme slova roztřídit, nám pomáhá určit, které pravidlo máme použít. Na list SLOVA JAKO SOUSEDÉ jsem vám napsala takové přirovnání k vesničce... přečtěte si ten list a potom pokračujte  ve čtení zase tady.

Během týdne se naučte vyjmenovat všech 10 slovních druhů ve správném pořadí za sebou. Dnes si vyrobíte obrázek, který vám s tím pomůže. Vezměte si list s domečky. Je jich tam 10 a několik nápisů.

  • domečky si hezky vybarvěte pastelkami, očíslujte je od 1 do 10 a potom je vystříhejte
  • vezměte si další papír nebo karton nebo čtvrtku
  • vytvořte si vesničku s názvem SLOVNÍ DRUHY. Jak?
  • nalepte domečky na karton/čtvrtku/papír 
  • ke každému domečku nalepte také jeho název /názvy jsou na listě k vystřižení/
  • k domečku přilepte název správného slovního druhu podle jejich pořadí /například domeček s podstatnými jmény bude mít jedničku atd./
  • na silnici vedoucí k vesničce umístěte dopravní značku/ceduli s názvem vesnice SLOVNÍ DRUHY - máte ji také na listě
  • dokreslete vesničku, jak by se vám líbila /ploty, zahrádky, stromy, rybníček nebo potok, květiny, zvířátka.../
  • vyfoťte hotovou vesničku a pošlete mi fotky <3

 

Děkuji vám všem za dnešní samo učení. Jste báječní!! 

 

Andrea heart

 

 

neděle 5. dubna

 

------------------------------------------------------------

Ahoj kamarádi, 

dnes máme Květnou neděli. Je to poslední neděle postního období a den, kterým začíná velikonoční týden. Křesťané mají některé náboženské zvyky, které by dnes probíhaly v kostelích, ale z důvodu karantény se konat nemohou.  Ke zvykům světským patřilo třeba smýčení domácností větvičkami, oblečení si něčeho nového na sebe či zákaz pečení. Pokud vás tyto zvyky zajímají, jistě je dokážete vyhledat v nějaké knížce nebo na internetu. Já, ačkoliv nyní peču skoro každý den chléb nebo něco sladkého, jsem dnes nic neupekla. Větvičkami jsem nesmýčila, ale už v týdnu jsem se pustila do velkého úklidu v domě. A jak se chystáte na Velikonoce vy? Budu ráda, když mi napíšete - třeba emailem - a pošlete i fotografie. Koleda s pomlázkou se letos konat nebude moct, ale v rámci rodiny byste to, kluci, zvládnout mohli :-) Já jsem před dvěma týdny své kluky vykoledovala - aby byli celí rok zdraví. Jinak se doma učíme, pracujeme na zahradě, občas jdeme na procházku. Snažíme se být co nejvíc doma a na naší zahradě, abychom neonemocněli. Taky čteme knížky nebo si vyhledáváme nějaká zajímavá videa na Youtube. Mějte se hezky a dávejte na sebe pozor! 

 

Andrea heart

 

 

čtvrtek 19. března

 

------------------------------------------------------------

Ahoj kamarádi,

jak se vám líbil dnešní den s Josefem Ladou? Tolik jsem se těšila, jak si svátek všech Pepíků užijeme spolu ve škole, jak vám pustím pohádku a prozradím tajemství, že ten Pepík Ševců z příběhu o kocourku Mikešovi je vlastně pan Josef Lada, a že si tenhle příběh o mluvícím kocourkovi vymyslel pro svou dceru Alenu, které ho vyprávěl, když byla malá. Že mluvící kocourek je sice vymyšlený, ale Hrusice, že jsou skutečné, že se tam Josef Lada narodil a prožil tam krásné dětství, že jsem tam byla s klukama na výletě... a ještě spoustu dalších věcí, protože Josef Lada - i když už nežije - je člověk, kterého byste měli znát. Věřím, že budeme mít příležitost ještě se k němu společně vrátit. 

Mějte se hezky, myslím na vás.

 

Andrea heart

 

pátek 13. března

 

------------------------------------------------------------

Ahoj kamarádi,

je pravdou, že v posledních dnech nemáme zrovna moc dobrých novinek. Dnes ráno bohužel přibyla další smutná zpráva. Po dlouhém, a věřím že i krásném, životě odešla z tohoto světa paní Dana Zátopková. I když nikdo z nás jsme neměl možnost se s ní osobně setkat, všichni jsme o ní mnohokrát slyšeli a na dálku se s ní tak trochu přátelili. Jen si vzpomeňte na pozdrav, který nám vloni poslala a také na to, že nám přispěla na naši krásnou školu. Vy, kteří jste zvyklí se doma pomodlit, věnujte modlitbu dnes také jí, vy ostatní si na ni hezky vzpomeňte. Pokud Vám to rodiče dovolí, zapalte na její památku třeba malou svíčku ... a určitě si jděte radostně zaběhat. To by totiž paní Daně udělalo stoprocentně radost nejvíc! 

 

Andrea heart

 

https://www.facebook.com/zstrivium.dobrany/videos/374076366664054/

 

 

středa 11. března

------------------------------------------------------------

Ahoj kamarádi,

píšu vám první zprávu ze školy. Přišla jsem jako vždycky ráno po půl osmé a spolu s paní učitelkou Káťou jsme tu byly první. Je to zvláštní, když tu nejsou žádné děti. Bývá to tak i o prázdninách, když se chystáme na nový školní rok, ale tentokrát je to jiné. V létě se těším, jsem plná elánu. Jsme tu dnes všichni učitelé, ale každý si sedíme ve své třídě nebo u stolu ve sborovně a snažíme se vymyslet, jak pro vás připravit práci a jak vám ji poslat. Připravila jsem zatím práci na dnešní den a na zítra. Vaši rodiče si asi ze začátku nebudou úplně vědět rady, protože většina z nich ještě nikdy nebyla učitelem. Tak jim s tím trochu pomozte, ano?! 

Mějte se hezky, dávejte na sebe pozor a budete-li chtít, můžete mi tady psát vzkazy jako komentáře :-)

 

Andrea heart

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Klára Pinkasová - Vzkaz paní učitelce Andree

25. 3. 2020 17:05

Dobrý den paní učitelko jak se máte? Já se mám dobře . Nevadí že neudělám toho králíčka z polena? Nebo já ho udělám na zahradě s tatínkem až bude tepleji. PINKY Klárka Pinkasová!

Andrea - Re: Vzkaz paní učitelce Andree

25. 3. 2020 17:18

Ahoj Klárinko :-) Ani nevíš, jak velkou radost jsi mi svým vzkazem udělala! Velikonoční králíci nejsou povinní, je to jen nápad. Klidně počkej s výrobou na lepší počasí :) Já mám docela hodně práce - vidíš, že nestíhám ani psát Deník. Do včerejška jsem denně šila roušky, snažím se pro vás vymýšlet práci a hlavně to, jak být s vámi co nejvíc ve spojení. Pak se taky musím doma učit s klukama, což je docela dřina, a kromě toho, jako všechny ostatní maminky, vařím, peru, uklízím... Už se mi po vás, mých školních dětech, opravdu hodně stýská, ale musíme to zvládnout. Měj se hezky, opatruj se a zase mi napiš, až budeš chtít.
Andrea